Prvi sveobuhvatni vodič za pešačenje i biciklizam

„Podsticaj da se izađe iz četiri zida, da se uživa na svežem vazduhu i u prirodi, da se odmori u prirodi i da se ona istraži bitan je sastavni deo naših života, koji ne bi trebalo da zanemarimo; umesto toga, trebalo bi da mu omogućimo da raste u nama. Srbija, kao centar evropskog biodiverziteta, ne nudi samo bogatu i šarenoliku istoriju, već takođe ima da ponudi predele u kojima možemo da uživamo…. Pešačenje i vožnja bicikla spadaju među najbolje načine za upoznavanje neke zemlje, njene istorije, prirode i ljudi…“,  Katarina Haberli Harker

Katarina je došla u Srbiju kao diplomata i zaljubila se u našu zemlju. Ona i njena porodica su veliki zaljubljenici u pešačenje i vožnju bicikla. Tokom svog četvorogodišnjeg boravka u Srbiji, odlučili su da istraže zemlju tako što će otkriti na stotine različitih maršruta. Katarina je dokumentovala putovanja, opisujući ih na osnovu iskustava. Na neki način, ovaj vodič je poklon svakome ko dođe u Srbiju da upozna zemlju koje je ona vremenom toliko zavolela.

Poduhvat vredan divljenja

Prvi utisci ljudi koji su pročitali vodič Pešačenje i biciklizam u Srbiji (Hiking & Biking in Serbia) govore o tome da se radi o veoma praktičnom vodiču, uputstvu za one koji su avanturističkoga duha. Knjiga nas poziva da izađemo iz svoja četiri zida i otkrijemo sve one planine, doline, staze šumovitih i ravničarskih krajeva, kao i prizore, zvukove i arome koje Katarina u svojoj knjizi opisuje.
Ovo je prvi sveobuhvatni vodič za pešačenje i biciklizam u Srbiji i savršen je priručnik za sve one koji su zaljubljenici u pešačenje i vožnju bicikla, za ljubitelje posmatranja ptica, divljeg sveta i one koji uživaju da borave u prirodi. Ovaj vodič sadrži više od 30 maršruta kroz šume, planine, ravnice, sela i gradove – i sve njih je autorka lično prošla i proverila. Maršrute prate detaljne mape, opisi staza i trajanje, divne fotografije i pažljivo odabrane informacije o tome šta na tom putu može da se vidi. Katarina je sarađivala sa stručnjacima za izradu mapa, kako bi bila sigurna da će one biti pravi odraz onoga što je lično iskusila. Pored toga, knjiga uključuje i QR kodove koji mogu da pomognu korisniku da utvrdi gde se tačno nalaze duž date maršrute.

Svet lepota Srbije

Od istorijskih spomenika do čuda prirode, od planinskih vrhova do vodopada, od jedinstvenih vrsta drveća, ptica i životinja do tradicionalne gostoprimljivosti srpskog seljaka, ova knjiga će biti vaš lični vodič u svet lepota Srbije, koje samo čekaju da dođete i da ih istražite. Iz bogatog sadržaja, izdvojlii smo nekoliko staza:
Nacionalni park Frušku Goru – pitomu planinu i oblast jedinstvene kulturno-istorijske vrednosti za Srbiju, zahvaljujući tome što se u njoj nalazi šesnaest srpskih pravoslavnih manastira.
Valjevske planine sa rekom Gradac. Zbog lepote i raznovrsnosti flore i faune, kanjon reke Gradac proglašen je za predeo izuzetnih odlika. Reka Gradac je najčistija reka u Srbiji i njeni brzaci su prepuni slatkovodne ribe.
Nacionalni park Đerdap sa svojom klisurom (Gvozdenom kapijom) obiluje fantastičnim vidikovcima. Nalazi se na Dunavu u Istočnoj Srbiji. Nacionalni park Đerdap karakterišu neke od najupečatljivijih prirodnih lepota zemlje, a tu su i arheološka nalazišta.
Stara planina je najveći planinski venac u istočnoj Srbiji i masiv koji formira prirodnu granicu sa Bugarskom. Ona je prirodno blago od izuzetnog značaja i zaštićeni park prirode. Midžor je najviši vrh na Staroj planini i u Srbiji uopšte.
Pešterska visoravan se nalazi u prostoru između sedam planina koje su čarobne kada se odavde posmatraju.To je oblast nedirnute prirode, prepuna pašnjaka, reka ponornica i gostoljubivih gorštaka sa Peštera.
Beloglavi supovi na Uvcu – posmatranje beloglavih supova u njihovom prirodnom staništu u kanjonu reke Uvac nešto je što ne smete da propustite. Specijalni rezervat prirode Uvac je karakterističan po tome što u njemu žive 104 vrste ptica. Najvažniji među njima je beloglavi sup.
Nacionalni park Tara je poznat po svojim izuzetno lepim vrhovima, gustim šumama i dubokim pećinama. Ogroman kanjon reke Drine dominira ovim parkom. Tara je dom retke vrste Pančićeve omorike (Picea omorica). Njene šume, takođe, obiluju brojnim varijetetima divljih životinja. Vodopadi na tokovima planinskih reka i potoka takođe predstavljaju deo upečatljive lepote ovog parka.

Gde kupiti vodič

Knjigu možete kupiti u sledećim knjižarama – u Beogradu: Apropo, Zepter, Dereta, Srpski kutak, Papirna krila, Giunti; u Srbiji: Delfi, Vulkan, ili direktno naručiti od izdavačke kuće Komshe Publishers.

BelGuest
Foto: Dragana Barjaktarević