Vina i rakije manastira Bukovo

Vino simbolizuje krv Hristovu. Pravoslavni Hrišćani primaju hleb i vino kao Svetu Tajnu Pričešća. Zato su, „od pamtiveka“, vino pravili skoro svi srpski manastiri, međutim Bukovo ima posebno istaknuto mesto u toj tradiciji. U njemu je, pre tačno 134 godine, osnovana prva vinogradarska škola Srbije. Bukovo je i danas rasadnik „vinskog“ znanja, a manastirska vina na svetskim takmičenjima nižu uspeh za uspehom. Najsvežija vest jeste da su na prestižnom Decanter World Wine Awards 2021 osvojili jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Bukovo se nalazi u Negotinskoj Krajini, jednoj od poznatih vinogradarskih oblasti na istoku Srbije. Planine Miroč, Deli Jovan i Crni vrh sa jedne i reke Dunav i Timok s druge strane darovali su ovom podneblju pogodnu klimu. Veruje se da su kulturu gajenja vinove loze na ove prostore doneli stari Rimljani, mada postoje mišljenja da se loza gajila još u praistorijskoj epohi vinčanske kulture. U novije doba, brojni dokumenti svedoče o izvozu vina iz Negotinske Krajine na evropske prostore. Najveći uspon vinogradarstvo u Krajini doživljava sredinom i krajem devetnaestog veka, kada su zemlje Evrope, prvenstveno Francuska, Rusija i Nemačka, zbog bolesti filoksere koja je uništila većinu njihovih vinograda, preko luke Radujevac na Dunavu uvozile vino sa ovih prostora, a Austrougarska je 1911. godine čak imala i svoj konzulat, preko kojeg je trgovala ovim dragocenim, deficitarnim napitkom.

Vreme sadašnje

Kada danas dođete u posetu manastiru Bukovo,  zadiviće vas crkva iz 13. veka – najverovatnije zadužbina srpskog kralja Milutina, negovan manastirski kompleks, kao i bogata materijalna i duhovna zaostavština. Međutim, budući da je naša tema vezana za „vinske i rakijske puteve“ predstavićemo bliže manastirsku ekonomiju koja u svom sastavu ima vinograde, pogon za spravljanje vina i rakija, kao i sjajno opremljenu i osmišljenu prodavnicu manastirskih proizvoda. Obnavljanje tradicije započeo je sadašnji vladika timočki, gospodin Ilarion, još kao monah, a potom i iguman manastira Bukovo. On je, u dogovoru sa bratstvom, odlučio da podigne nove zasade. Počeli su s jednim vinogradom, a sada pobrđem manastirskog kompleksa, pogled plene prostrani zasadi vinove loze. Gaje se savremene sorte grožđa sa velikom posvećenošću i znanjem. Bratstvo manastira posebno je ponosno na obnovljene zasade autohtone sorte crne tamjanike koju su doslovno spasili od zatiranja. Zanimljivo je što su za ovaj poduhvat angažovali mladog doktora enologije Radovana Đorđevića koji je, zajedno sa bratstvom, budno pratio stasavanje vinograda, a potom i proces proizvodnje vina izrazito delikatnog ukusa i mirisa. Sa okupljenim vinarima iz okoline, ponovo su znanjem i posvećenošću  učinili  negotinsko vinogorje poznatim širom Srbije, Balkana i same Evrope. Pored tamjanike gaji se i stara sorta prokupac kao i savremene kaberne, burgundac, merlo, game, sovinjon, šardone, rizling.

Manstirski dućan

Poduhvat bratstva manastira Bukovo vredan je hvale – monasi su uspeli da na sasvim neuobičajen način usklade i objedine molitveni život sa visoko postavljenim standardima u tehnologiji, pakovanju, prodaji i promociji svojih proizvoda – pre svega vina i rakije. U paleti njihovih proizvoda izdvaja se Filigran crna tamjanika – jedinstveno vino na srpskom tržištu proizvedeno od 100% grožđa crne tamjanike. Odlikuje ga veoma postojana intenzivna muskatna aroma sa mirisima poljskog cveća, ruže i bosiljka. Od grožđa crne tamjanike dvostukom destilacijom pravi se i lozovača. Od proizvoda izdvajamo još i Cabernet sauvignon koji je 2017. dobio visoko priznanje na na DWWA svetskom takmičenju, kao i Bukovsku šljivovicu koja je proizvedena od autohtonih rakijskih sorti šljive: crvene ranke i požegače i to po tradicionalnom postupku proizvodnje – dvostrukom destilacijom u srpskom kazanu. Mirisni kompleks šljive, koji je očuvan i pretočen u Bukovsku šljivovicu, diskretno je obogaćen aromama srpskog hrasta u kome ova rakija odležava nekoliko godina. I ne treba zaboraviti da se u dućanu može kupiti i odličan domaći med i čajevi od lekovitog bilja. Budno praćenje i primena savremenih „alata“ vidljiva je i na manastirskoj web prezenataciji koja se nalazi na adresi: Vinarija – Manastir Bukovo.

„Pimnice“ u kojima stanuje vino

Obližnja sela Rajac, Smedovac i Rogljevo takođe su poznata po bogatoj vinskoj istorijiOvi podrumi svojim urbanističkim i arhitektonskim rešenjima, čuvaju duh narodnog graditeljstva. Ukopani su u zemlju, sagrađeni od kamena i tesanog drveta i pokriveni ćeramidom. Obezbeđuju idealne uslove za negu vina.

Rajačke pimnice

Duga istorija svetskih priznanja

Na izložbi vina u Londonu 1907. godine  učestvovali su i ovdašnji vinari. O kvalitetnim vinima ovoga kraja svedoče i tri diplome. Dve bronzane medalje za kvalitet vina dobili su vinogradari iz sela Rajca, Živko Prvulović i Milovan Ilić. Zlatnu medalju je dobio Ljubomir Ilić iz Negotina.

Stanko Kostić i Milena Mihaljčić
Fotografije: Arhiv manastira Bukovo i Stanko Kostić