Banatski šarm

///Banatski šarm

Banatski šarm

U toku jednog dana u Novom Bečeju mogu se obići tri zanimljiva muzeja, stari benediktanski manastir i uživati u čarima Tise…

Poseta Novom Bečeju može početi od obilaska Arače, kulturno-istorijskog spomenika koji je dvadesetak kilometara udaljen od same varoši. Monumentalna građevina uzdiže se usred žitnih polja beskrajne ravnice i pleni lepotom arhitektonskih detalja. Spominje se u 13. veku kao benediktanska opatija, a sagrađena je na temeljima starijeg crkvenog zdanja. U srednjem veku  ovde se nalazio gradić od koga nije ostalo ni traga, ali impozantne zidine Arače svedoče i danas o burnoj istoriji ovog kraja.

Na nekoliko kilometara od Arače nalazi se Novo Miloševo, koje ima dva muzeja. U „Kotarci“, nekadašnjem žitnom magacinu porodice Karačonji, postavljena je velika zbirka alata, posuđa i nameštaja koji otkrivaju istoriju ovog sela, a u muzeju „Žeravica“ izloženi su na preko 3000 m2  traktori, parne mašine, vojni i civilni automobili oldtajmeri, motocikli, kolekcije alata i alatki i „dika“ muzeja – traktor iz 1920. godine, koji je u radnom stanju.

Priču o muzejima zaokružuje kuća porodice Glavaš iz 19. veka u Novom Bečeju, u kojoj su predstavljeni eksponati koji će biti deo postavke budućeg zavičajnog muzeja. A na kraju dana treba se prepustiti odmoru na Tisi i uživanju u banatskim đakonijama.

Tekst i foto: Rozana Sazdić
By |2018-07-11T16:30:22+00:00jul 4th, 2018|Gradovi|0 Comments

BelGuest Magazin

BelGuest Magazine je turistički magazin visokog kvaliteta, koji izlazi u kontinuitetu od 2001. godine. Glavni partner nam je Turistička organizacija Srbije. Naš osnovni cilje jeste promocija turističke i kulturne ponude, kao i događaja u najvećim gradovima Srbije – Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Kroz tekstove, putopise i intrevjue pokrivamo širok spektar tema: od prezentacije kulturnog nasleđa, preko tematskih turističih ruta i izleta, sve do zanimljivih „sitnica“, poput odabranih suvenira, vina i hrane.

BelGuest Leto 2018

BelGuest Fall/Winter 2018