Atrium hamam & spa

Jedna izuzetno zanimljiva žena, po profesiji lekar, po opredeljenju svetska putnica, odlučila je da delić lepota koje je doživela putujući po egzotičnim zemljana prenese u Novi Sad. Reč je o Marijani Čuljak, vlasnici nedavno otvorenog parnog kupatila marokanskog stila koji je istovremeno – u stilu maštovitih istočnjačkih bajki – i dizajirala. Kako bi mediteransko-bliskoistočnu priču ispričala još verodostojnije, otvorila je i restoran s persijskom i arapskom kuhinjom.

Marijana Čuljak kaže da se ideja o pravljenju hamama u Novom Sadu začela tokom njenih mnogobrojnih putovanja po Bliskom istoku i Mediteranu  gde je često posećivala hamame i uživala u njihovoj arhitekturi i dekoru. „Takođe, osećala sam da mi je izuzetno prijatno opuštanje u tim vlagom zasićenim prostorima. Kada sam po prvi put videla stari, neiskorišćeni i vlažni podrumski prostor pod svodovima u kući u ulici Nikole Pašića 1 on me je podsetio na ambijent nekog starog turskog kupatila. Od  tog trenutka započinjem realizaciju plana da ga tehnički i dizajnerski pretvorim u parno kupatilo, a istovremeno ponudim zanimljivo i nesvakidašnje zdravstveno-rekreativno rešenje na našim prostorima. U realizaciji projekta sam donekle sledila tradicionalne norme, a u velikom delu svoju maštu.“

Jedan sat iz bajke

Po dolasku u predvorje Hamama, dobijate simbolično posluženje dobrodošlice i upoznajete sa tretmanom koji vas očekuje. Potom odabirate sastav i arome sapuna i ulja kojima ćete kasnije biti tretirani. Kada se u svlačionici spremite, ulazite u hamam u kojem se temperatura kreće u rasponu od četrdeset do četrdesetčetiri stepena i gde je  vlažnost vazduha je stoprocentna. Nakon dvadestak minuta ili kraćeg ili dužeg vremena, u zavisnosti od vašeg osećaja prijatosti, prelazite na grejani sto gde vas sapunjaju i masiraju grubom rukavicom i rade tzv. piling kože. Ovako osveženi, okupani i mirišljavi, u prostoru namenjenom opuštanju, bićete ispraćeni šoljicom čaja ili nekim drugim osvežavajućim napitkom.

Atrium ukusi

Kao i parno kupatilo i gastro svet ovog posve neobičnog mesta obavija egzotika. Kao uvod u hedonistički doživljaj služe se  predjela –  humus,  tabule, baba ganuš, više varijanti manakiša, hrskavog testa punjenog različitim začinima i nadevima.   Na glavnom meniju ističe se autentična marokanska jela koje se pripremaju i serviraju u originalnim posudama. Sva jela su pripremljena po izvornim recepturama, imaju autentične arome sa bezbroj nijansi ukusa – od slatkih i slanih do pikantnih. Na paleti slatkih zalogaja ističu se baklave sa pistaćima ili orasima, koje savršeno zaokružuju celokupan ugođaj, uz kafu začinjenu kardamonom, muskatnim oraščićem ili aromatičnim čajem.

BelGuest
INFO: Atrium Hamam & Spa, Nikole Pašića 1, 21000 Novi Sad, www.hamam.rs