Krstarenje kanjonom Drine i druge mađije

Program „Čarobni prsten” osmislila je agencija Taratours. Reč je o uzbudljivom kružnom putovanju koje započinje plovidbom kanjonom Drine i posetom Andrićgradu, potom sledi vožnja „začaranim“ krugovima „Šarganske osmice“ i obilazak bajkovitog Drvengrada. U prstenu se nalaze i najlepši vidikovci Nacionalnog parka Tara, manastiri Dobrun i Rača, degustacioni centar BB klekovače…

Decenijski san da se oblikuje program koji će objediniti najlepše sadržaje na toku Drine kroz Srbiju i Republiku Srpsku konačno se ostvario. Ujedinili su se turistički poslenici s obe strane granice, izgrađen je specijalni brod koji je po mrkim medvedima Таre dobiо ime Grizzly, uskotračna muzejska železnica „Šarganska osmica“ produžila je trasu do Višegrada, Andrićgrad je postavio pristan… Jednom rečju, ovo je jedan od sjajnih primera kada su svi – od agencije, preko hotelijera, turističkih organizacija, pa sve do ovdašnjih proizvođača hrane i pića odlučili da gostima pokažu sve vredno što ovaj, uistinu čaroban prostor, ima.

Fickaraldo s reke Drine

Slavni nemački reditelj Verner Hercog ispričao je filmsku priču o pustolovu i zanesenjaku Fickaraldu (igra ga nenadmašni Klaus Kinski) koji je ostvario svoj san i u neprohodnu šumu Amazonije doveo operu. Plovidba brodom kroz  kanjon smaragdne Drine snažno me je podsetila na scenu iz ovog filma: na našem brodu nije bila opera, već odličan narodni orkestar. Tako smo uz zvuke saksofona, gitare, harmonike i basa plovili kroz senke koje na reku bacaju litice visoke i do hiljadu metara, kroz predele gde žive samo divokoze i ptice i gde ljudska noga verovatno nikada nije kročila.

Filmska kulisa od kamena

Četvoročasovno krstarenje već je dovoljna nagrada za putnike. Međutim, sledi podjednako izazovna etapa – poseta Andrićgradu i obilazak znamenite ćuprije na Drini. Andrićgrad ili Kamengrad posvećen je Ivi Andriću, našem jedinom dobitniku Nobelove nagrade za književnost. Nagrađeni roman „Na Drini ćuprija“ kao i celokupno Andrićevo stvaralaštvo bili su inspiracija Emiru Kusturici da napravi grad koji će pričati živu priču o ovom podneblju preplitanja kultura: ulica Mlade Bosne neodoljivo podseća na dubrovački Stradun, tu je vizantijsko i tursko dvorište, čevabdžinica i slastičarnica, austrougarska upravna zgrada… A u srcu grada je spomenik velikanu – Ivi Andriću.

Osmica i Drvengrad

Još niz magičnih „kadrova“ sa ovog putovanja tek sledi. Iz Višegrada krećemo put Mokre Gore smešteni u vagone koji su nekada davno prevozili putnike na liniji Beograd – Dubrovnik. To je „Šarganska osmica”, danas najpoznatija muzejska železnica Evrope. Predeli uz prugu su očaravajući: dolina reke Rzav, obrisi planina Šargan i Tare… Poslednja stanica je Mokra Gora, odakle krećemo u obilazak još jednog „filmskog grada”: Kusturičinog Drvengrada. Drugog dana, upijamo poglede s najlepšihi vidikovce Tare, a „čarobni prsten“  se zatvara u svoj savršeni oblik u Perućcu, uz drinske đakonije i opuštajući šum vodopada reke Vrelo.

Autor: Milena Mihaljčić
Foto: Taratours & TO Višegrad